{ "title": "Bebeklerde Kuyruk Sokumu Açıklığı", "image": "https://www.kuyruksokumu.gen.tr/images/Bebeklerde-Kuyruk-Sokumu-Acikligi-56.jpg", "date": "21.01.2024 09:40:02", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Bebeklerde Kuyruk Sokumu Açıklığı, Tıp dilinde sakral sinüs olarak adlandırılan kuyruk sokumu açıklığı, kuyruk sokumu kemiğinde oluşur ve bu kemikte ufak ya da geniş bir açıklık olarak karşımıza çıkar. Kuyruk sokumu açıklığının büyük bir bölümü doğuştan itibaren gelişir. Bebeklerde kuyruk sokumu açıklığı zararsız bir durum olması nedeniyle fark edilmesi biraz zor bir durumdur. Bazı bebeklerde ufak bir fındık boyutunda olan kuyruk sokumu açıklığı fark edilemezken, bazı bebeklerde kuyruk sokumu açıklığından oluşan çukurlara aşırı miktarda kıl oluşması ile dikkat çekebilir.

Bebeklerde kuyruk sokumu açıklığı neden olur?

Bebeklerde kuyruk sokumu açıklığı, çoğunlukla genetik faktörlerden ortaya çıktığı düşünülmektedir. Tehlikeli bir durum olmayan ve genellikle herhangi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmayan bebeklerde kuyruk sokumu açıklığı probleminde bazı durumlarda açıklık zaman içerisinde derin bir kanala dönüşerek bu kanalın içinde kıl sinüsü ortaya çıkabilir. Bu sinüslerde mikrop ile enfekte olup akıntı oluşmasına neden olabilir. Bebeklerde kuyruk sokumu açıklığı nadir de olsa omuriliğe kadar ulaşabileceği gibi aynı zamanda ergenlik döneminde kist biçiminde bir yapıya da dönüşebilir. Bu durumda açıklık olan yerde yeniden enfeksiyon gelişme olasılığını ortadan kaldırmak için cerrahi müdahale uygulanabilir veya kistin için boşaltılabilir. Bu nedenle bebeklerde görülen kuyruk sokumu açıklığının ilerleyen zamanlarda tedavisinin daha da güçleşeceği düşünülerek vakit kaybetmeden kontrol altına alınmasında fayda vardır.

Bebeklerde kuyruk sokumu açıklığı belirtileri nelerdir?

Açıklık olan bölgede kızarık olması ve bu bölgede oluşan hafif şişlik bebeklerde kuyruk sokumu açıklığı belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra bu bölgede akıntı görülmesi ya da hassasiyet hissi de bebeklerde kuyruk sokumu açıklığı belirtileri arasında sayılabilir. Bu durum bebek ilk başlarda bir zorluk yaşanmazken ilerleyen zamanlarda bacaklarını hareket ettirirken ağrı hissedebilir ve idrar tutamama gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle bebeklik döneminde hâkim muayenesinin düzenli olarak yaptırılması büyük önem taşır.

Bebeklerde kuyruk sokumu açıklığı tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide öncelikle tanı konulması için bebek 6 aylıkken MR çekilir ve MR'nin sonucuna göre teşhis konulduktan sonra bebeğin kilosuna göre reçete edilecek antibiyotik ve antienflamatuvar ilaçlar ile tedavi edilebilir.
" } ] }