{ "title": "Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Ağrısı", "image": "https://www.kuyruksokumu.gen.tr/images/Dusme-Sonucu-Kuyruk-Sokumu-Agrisi-24.jpg", "date": "19.01.2024 11:42:26", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Ağrısı, Herkesin hayatı boyunca en az bir kez maruz kaldığı bir rahatsızlıktır. Özellikle karlı buzlu bölgeler de yaşayan insanların daha sık maruz kaldığı bu durumun tanısı ve teşhisi oldukça kolaydır. Düşme sonucu yaşanan travma ve darbeler sonucu kırık ve çatlaklar oluştuğundan röntgen gibi görüntüleme cihazları ile rahatlıkla görülebilir.

Düşme sonucu kuyruk sokumu ağrısı oluşumu bazen röntgen cihazı ile görülemeyen bir çatlak ya da kırık sonucu oluşabilir. Bu durumda daha etkili görüntüleme yöntemlerinden olan MR ve Tomografi gibi gelişmiş görüntüleme sistemleri kullanılır.

Düşme sonucu kuyruk sokumu ağrısı bazen bayılmalar nedeni ile hasta tarafından anlaşılamayacağından durum değerlendirmesinin ona göre yapılması gerekir. Bazen de düşme sonucu kuyruk sokumu ağrısı çeken kişi bebek olduğunda, bebek durumunu anlatamayacağından değerlendirme de kuyruk sokumu ağrısı düşünülmelidir. İstisnai bu iki durum haricinde erken tanı ve teşhis rahatsızlığın atlatılmasında önem arz eder.

Düşme sonucu kuyruk sokumu ağrısı erken tanı; genel olarak ayakların ikisi birden öne doğru kayması nedeni ile popo üzerine sert bir şekilde oturulması ile meydana gelir. Bu gibi durumlar ev içinde banyo, tuvalet gibi ıslak zeminlerde daha çok meydana gelirken, dışarıda ise başta araba yıkama yerleri olmak üzere, buzlu zeminler ve diğer ıslak zeminlerde meydana gelir.

Düşme sonucu kuyruk sokumunda hasar olup olmadığını anlamak için şu belirtilerin olması gerekir; Yürüme ve koşma esnasında ağrının artması, yürüme de zorlanma, mide bulantısı, ishal, yatarken kuyruk sokumunda batmalar, ayağın yukarı kaldırılmasında ağrının artması, yürürken ve yatarken bel, sırt vb. Ağrı oluşması, oturma sırasında ağrının artması kırık şüphesinin varlığının işaretidir.

Düşme sonucu kuyruk sokumu ağrısı tedavisi, Düşmenin meydana gelmesi ile ayaklarda, kalçada, bel ve çevresi ile kuyruk sokumunda ağrılar ve morarmalar meydana gelir. Düşmenin gerçekleştiği anda hastanın yapması gereken ilk şey yere çarpan yere buz tedavisi uygulaması gerekir. Bu uygulama beşer dakika aralar ile yapılarak morarmanın önüne geçilir, yapılması gereken ilk yardımdan sonra genel olarak birkaç haftalık istirahatten sonra kırık ya da çatlaklar iyileşmektedir. Bunun haricinde yapılacak işlem ise başta karaciğer ve diğer et ürünleri olmak üzere iyi beslenmek gerekir. Kazanın oluşumundan sonra geçmeyen ve ilerleyen ağrılar için hekiminize görünmeniz gerekir.
" } ] }