{ "title": "Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı", "image": "https://www.kuyruksokumu.gen.tr/images/Gebelikte-Kuyruk-Sokumu-Agrisi-45.jpg", "date": "21.01.2024 04:38:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gebelikte kuyruk sokumu ağrısı, Kadınların en fazla yakındığı sorunlar arasındadır. Daha çok gebeliğin son trimesterine gelindiği zaman ağrı daha fazla rahatsız edici olur. Gebelikte kuyruk sokumu ağrısı bu bölgede oluşan keskin tiz ağrı şeklinde hissedilir. Bazen gebelik süresinde etkili olan ağrı, bazen doğumdan sonra da etkisini devam ettirebilir. Bu ağrının bazı sebepleri olabilir. Bunları tespit ederek, kuyruk sokumu ağrısı hafifletilebilir ya da ağrı ortadan kaldırılabilir. Gebeliğin her aşamasındaki ağrı farklı olabilir. Gebelik hormonları olan östrojen ve relaksin pelvik taban bağlarında rahatlamaya neden olup, doğum için kasların hazırlanmasını sağlar. Özellikle ilk 3 ayda ağrı daha fazla hissedilir. Bir de son 3 ayda ağrı rahmin büyümesi ve annenin hareket kısıtlılığının artmasıyla fazlalaşır.

Gebelikte kuyruk sokumu ağrısı neden olur?

Kabızlık: Gebelikte kuyruk sokumu ağrısı kabızlık nedeniyle de oluşabilir. Bu tür kuyruk sokumu ağrısına aynı zamanda ayaklara vuran karıncalanma gibi bir histe eşlik edebilir. Anne adaylarının kabızlığı geçirecek şekilde beslenmesi ağrının geçmesine yardımcı olur.

Kuyruk sokumu kemiğinde hasar: bu şekilde oluşan kuyruk sokumu ağrısı bölgeden diz altına kadar etkili olabilir. Bu hasarın oluşma nedeni genellikle travma, darbe gibi sebeplerdir.

Pelvik alanda kanser olgusu: bu bölgede meydana gelen tümör oluşumları da ağrıya neden olabilir. Tümörün sinirlere bası yapması, kuyruk sokumu kemiğini etkilemesi ağrının temel nedenidir.

Kilo fazlalığı: Anne adayının normalden fazla kilolu olması özellikle ilk üç aydan sonraki dönemde kuyruk kemiğine baskıyı artırır. Doğal olarak da gebelikte kuyruk sokumu ağrısı meydana gelir. Bu yüzden gebe kadınların fazla kilo almaktan sakınması, gebeliğe normal kiloda başlaması önemlidir.

Gebelikte kuyruk sokumu ağrısı bunların dışında sırt üstü yatmaktan, uzun süreli ayakta kalındığında, sert yerde oturmaktan, geriye yaslanmaktan, öksürme ve hapşırma gibi eylemlerden, aşırı bağırsak hareketlerinden, cinsel ilişkiden, enfeksiyon oluşması gibi sebeplerden de kaynaklanabilir.

Anne adayları birkaç gün içinde geçmeyen kuyruk sokumu ağrısında ya da şiddetli ağrıda mutlaka doktora gitmelidir. Gebelik sırasında yapılacak egzersizler için mutlaka doktoruna danışmalıdır. Gebelikte kuyruk sokumu ağrısı neden oluyor, hangi sebeplerden kaynaklanıyor bu tespit edilmelidir.

Gebelikte kuyruk sokumu ağrısı nasıl geçer?

Egzersizler: Gebelik süresince yapılacak egzersizler doktor gözetiminde, tavsiyeyle olmalıdır. Pelvik tabanı güçlendirici, kuruk sokumunu ve karın bölgesini destekleyici egzersizlerin fizyoterapist tavsiyesiyle yapılması uygundur. Bunun için en uygun egzersizler pelvik tilt egzersizleridir. Her gün düzenli olarak yapılırsa, gebelikte kuyruk sokumu ağrısı oldukça hafifler. Çünkü pelvik kasları güçlenir.

Yüzme, yürüyüş: Kas dokusunun artmasına yardımcı olan yüzme, sırt basıncının azalmasına neden olur. Yürüyüşte bölgedeki baskının azalmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle her gün yarım saatlik yürüyüşler yapılması önerilir. Bu gebelik içinde faydalı bir aktivitedir.

Yoga: Bir meditasyon olan yoga gebelerin kuyruk sokumu ağrısına iyi gelir. Ancak bunu yapmak için doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Gebelikte kuyruk sokumu ağrısı için önlemler nelerdir?

Kuyruk sokumu ağrısı gebe kadınlar için oldukça rahatsız edici bir ağrıdır. Ağrının artmaması ve hafiflemesi için bazı önlemler alınabilir. Bunlar arasında sert zeminlerde oturmamak, yere bir yastık koyarak oturmak, kalkarken itinalı olmak, ayakkabıları düz burunlu ve fazla topuklu olmayanlardan seçmek, yatarken sol tarafa dönerek uyumak, sandalyeleri ergonomik olanlardan seçmek gebelikte kuyruk sokumu ağrısı için çok faydalı olur. İnatçı ağrılar için mutlaka tıbbi yardım alınması da önerilir.
" } ] }