{ "title": "Kuyruk Sokumu Ameliyatı", "image": "https://www.kuyruksokumu.gen.tr/images/Kuyruk-Sokumu-Ameliyati-21.jpg", "date": "20.01.2024 00:21:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kuyruk sokumu ameliyatı, tıpta koksiks denilen kuyruk sokumu kemiği sorunlarında uygulanan cerrahidir. Düşme neticesinde kırılan kuyruk sokumu kemiğinin tedavisinde istirahat tek seçenektir. Nadiren görülen bu kırık sorununda kemik parçanın hatalı kaynaması ya da kaynamaması halinde kemik parçanın çıkarılması için ameliyat yapılması gerekli olur. Oturur vaziyette düşme sonucunda kırılan, çıkan kuyruk sokumu kemiği hastada şiddetli bir ağrıya neden olur. Bunun tedavisinde hastanın istirahat etmesi, otururken yumuşak bir yastık üzerine oturması tavsiye edilir. Ancak bu yöntemler işe yaramaz, hastada ağrı devam eder, kemiğin kaynamasında sorun olursa, kuyruk sokumu ameliyatı yapılması kaçınılmaz olur.

Kuyruk sokumu ameliyatı neden ve nasıl yapılır?

Konservatif tedavilerin yarar sağlamadığı hastalarda, günlük aktivitelerin kısıtlandığı hastalarda koksiks eksizyonu denilen kuyruk sokumu ameliyatı yapılır. Özellikle kuyruk sokumu bölgesinde tümör olan, tedaviye karşı inatçı bir tutum sergileyen, hastanın hareketlerini kısıtlayan vakalarda ameliyat yapılması tercih edilir. Bu ameliyat kuyruk sokumunun cerrahiyle çıkarılmasını kapsar. Kuyruk sokumu aslında vücudumuza gerekli bir yapıdır. Bu alan pelvik tabanda ligament, tendon ve kasların yapışma yeridir. Ameliyat yapılsa bile hastalarda kuyruk sokumu ağrısı belli bir derecede devam edebilir. Ameliyatın iyileşme süreci yaklaşık 6-12 ay devam edebilir. Bu yüzden ameliyat kararı alınırken her detay değerlendirmeye alınır. Kuyruk sokumu ameliyatı açık ya da kapalı yöntemle yapılabilir. Anestezi lokal ve genel olarak uygulanabilir.

Kuyruk sokumu ameliyatı riskleri nelerdir?

Ameliyatla kuyruk sokumunun çıkarılması hastalarda kısa dönemde ve uzun dönemde bazı riskler taşımaktadır. Öncelikle ameliyat yerinde enfeksiyon oluşma riski vardır. Çünkü kuyruk sokumunun kalın bağırsağın sonuna ve makata yakın olması yüzünden bölgenin steril tutulması oldukça güçtür. Bu yüzden bölgede bakteriler kolayca üreyebilir ve bölge enfekte olabilir. Araştırmalara göre hastaların %35 kadarında komplikasyon meydana geldiği, %15 kadarının da enfeksiyon yüzünden yeniden ameliyat edildikleri belirlenmiştir. Her 6 hastanın birinin enfeksiyon yüzünden yeniden ameliyat edilmesi bu riskin önemini ortaya koymaktadır. Özellikle kuyruk sokumundaki çıkarılmayan kemiklerine, sakrum kemiğine enfeksiyon yayılırsa, bu ciddi bir problem olarak görülür.

Kuyruk sokumu ameliyatı riskleri arasında ağrının geçmemesi, kalıcı olması da bulunmaktadır. Araştırmalarda hastaların üçte birinde ağrı sorununun ameliyata rağmen devam ettiği belirlenmiştir. Bunun nedenleri arasında kuyruk sokumundaki aşırı hareketli kemiklerden birisinin sağlam görülerek alınmaması, ameliyat sonrasındaki yeni dokunun oturma nedeniyle baskı altında kalması, sinirlere baskı olması, dokularda enfeksiyon gelişmesi bulunmaktadır.

Kuyruk sokumu ameliyatı pelvik taban sarkması riskine de yol açabilir. Pelvik tabandaki tendon, kas ve ligamentler kuyruk sokumuna yapışık durumda olur. Kuyruk sokumu ameliyatla çıkarıldığı zaman pelvik taban bu desteği kaybeder. Dolayısıyla pelvik tabandaki organlarda aşağı kısma doğru kayar. Bu özellikle idrar ve dışkı çıkarmada sorunlara neden olabilir. Bu yüzden kuyruk sokumu ameliyatı olan hastalar fizyoterapistle pelvik taban güçlendirme egzersizleri yapmalıdır. Bu risk kadın hastalarda erkeklere oranla daha yüksektir.
" } ] }