{ "title": "Kuyruk Sokumu Apse Ameliyatı", "image": "https://www.kuyruksokumu.gen.tr/images/Kuyruk-Sokumu-Apse-Ameliyati-88.jpg", "date": "21.01.2024 09:01:03", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Kuyruk Sokumu Apse Ameliyatı: Cildimizin altına giren ve biriken kılları, cildimiz zarar görmesin diye, vücudumuz bir kapsül oluşturarak hapsetmeye çalışır. Hasta sert oturduğunda ya da kapsülle sarılmış bölgenin üzerine düştüğünde bu kapsül zarar görür. Vücudumuz zarar görmesi diye dağılan kıl kapsülü için sıvı salgılayıp, dışarı atmaya çalışır. Böylece bölgede apse oluşur. Kuyruk sokumu apse ameliyatı bu sebepten dolayı hastaya uygulanması gereken bir tedavi şeklidir.

Hastalığın ciddiyetine ve ilerleyiş sürecine göre değişiklik gösterir. Hastalık oluştuktan sonra, kuyruk sokumunun ya da kalçanın hemen üzerinde bir delikten akıntı gelir. Bölgenin etrafında şişlik, kızarıklık ve ağrı oluşur. Bununla beraber kuyruk sokumunda pis koku ve akıntıyla birlikte, iç çamaşırında leke ve kan görülür. İltihaplanmanın hemen tedavi edilmesi gerekir, zamanında tedavi edilmediği sürece ataklar halinde delik çoğalmaya başlar. Cilt altında yeni yollar oluşturarak hastalık büyük bir alana yayılır. Kuyruk sokumu apse ameliyatı bu tip durumlarda gereklidir. Bazı zamanlar da ise hastada terleme, bulantı, titreme gibi şikâyetler baş gösterebilir. Bunun anlamı kuyruk sokumundaki iltihaptan, vücut etkileniyor demektir.

Kuyruk Sokumu Apse Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tedavide en önemli nokta hastanın hangi aşamada doktora başvurduğudur. Bölgenin ne kadar temiz tutulup tutulmadığı da önemlidir. Apse cerrahi müdahale ile boşaltılmalıdır ki boşaltılmadığı zaman, ilaç ya da evde bakım sağlansa da apse iyileşmez. İşte yapılan bu boşaltma işlemine kuyruk sokumu apse ameliyatı denir. Cilt altındaki sıvıyı boşaltmak amacıyla, lokal anestezi denilen yöntemle bölge uyuşturulur. 1 cm'ye kadar bir kesi açılır, kesinin açıldığı yerden sıvı dışarı akar. Ameliyat esnasında cilt altında biriken kıllar çıkartılır ve oluşan delikler ise kapatılır. Bunun amacı kılların tekrar o deliklerden girerek yeni bir apse oluşmasını engellemektir. Ameliyat esnasında kapsül tamamıyla çıkarılmaya çalışılır. Eğer ki sadece kıllar temizlenir ve kapsül içeride bırakılırsa hastalık yeniler. Ameliyatın son aşamasında ise batikon ya da diğer dezenfekte edici ilaçlarla yıkanarak bölge temizlenir. Hastalığın erken evresinde yapılan ameliyat daha kolaydır. Apse boşaltılmadan önce belli bir süre antibiyotik kullanımı gerçekleşir. Ameliyattan sonra da doktorun uygun gördüğü sürece antibiyotik kullanımı devam eder.

Kuyruk sokumu apse ameliyatı yapıldıktan sonra, işlem bitmiş değildir. Sorun kıl dönmesinden kaynaklanıyor ise ameliyattan 1-2 ay sonra kıl dönmesi tedavi edilir. Apse boşaltımının, kıl dönmesi ameliyatı olmadığını bilmeniz gerekir. Bundan sonraki süreçte kişiye düşen görevler apsesi boşaltılarak, onarılan bölgeye ve hijyen koşullarına dikkat etmek gerekir.
" } ] }