{ "title": "Kuyruk Sokumu Apse Boşaltma", "image": "https://www.kuyruksokumu.gen.tr/images/Kuyruk-Sokumu-Apse-Bosaltma-28.jpg", "date": "20.01.2024 01:36:01", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kuyruk sokumu apse boşaltma, bu işlem pilonidal sinüs denilen kıl dönmesi oluşumunun kuyruk sokumu bölgesini etkilemesi halinde yapılır. Kıl dönmesi daha çok kuyruk sokumu bölgesinde cildin altına giren yabancı cisimlerin girmesiyle oluşur. Bu birikimlerin artması sonucunda bölgede şişlik ve akıntı meydana gelir. Kıl dönmesi apsesi zarla kaplı olan kıl yumağı şeklinde cilt altında birikir. Etrafında olan zarın uzun süre oturma, sert düşme, ezilme gibi etkilerle yırtılması halinde, kuyruk sokumu bölgesinde akıntı oluşur. Bu kılların tekrar zarla kaplanması halinde içinde apse denilen birikim meydana gelir. İltihap kısa sürede artar ve kişide dayanılmaz derecede ağrılara yol açar. Kuyruk sokumu apse boşaltma işlemi acilen yapılması gerekir. Bazen sadece kıl dönmesinden değil, bölgede fistül oluşumundan da apse oluşabilir. Eğer apse boşaltılmazsa en geç bir hafta sürede kendiliğinden apsenin patlaması ve bunun da doku hasarına sebep olması söz konusu olacaktır. Bu yüzden beklemeden apseye müdahale edilmelidir.

Kuyruk sokumu apse boşaltma nasıl yapılır?

Kuyruk sokumu bölgesini etkileyen apsenin boşaltılması oldukça kısa sürede tamamlanır. Kuyruk sokumu bölgesinde açılan küçük bir kesi yardımıyla, cilt altında birikmiş olan iltihap dokusu boşaltılır. Daha sonra içi özel sıvıyla temizlenerek işlem tamamlanır. Bunun kolay bir işlem olmasına rağmen, güvenilir bir sağlık kuruluşunun cerrahi kısmında yapılması önemlidir. Çünkü bölgede enfeksiyon riski oluşma olasılığı vardır. Kuyruk sokumu apse boşaltma işlemi tamamlandıktan sonra, doktor tarafından hastaya antibiyotik kullanması tavsiye edilecektir. Bu olası enfeksiyonlara engel olacaktır.

Kuyruk sokumu apse boşaltma neden yapılmalı?

Kuyruk sokumu bölgesindeki kıl dönmesi apseye neden olur ve apsenin boşaltılmasıyla tedavi edilmezse, bu sorun şiddetini arttırarak devam edecektir. Acilen apsenin boşaltılması ve doku onarımının sağlanması gerekir. Kuyruk sokumu apse boşaltma işleminden 1-2 ay sonra da tedavi yapılmalıdır. Bu tedavide hastaların iş gücü kaybı olmaz, hastaneye yatmaları da gerekmez. Önemli olan bölgede doku hasarı artmadan kuyruk sokumu apse boşaltma işleminin yapılmasıdır. Zaten hastalar apse boşaltılmadığı sürece şiddetli derecede ağrı ve acı çekerler. Apsenin boşalması için beklenilmesi, bölgeye kara merhem, lokum gibi malzemeler konulması oldukça hatalıdır. Eğer kuyruk sokumunda apse varsa mutlaka cerrahi alanda Uzman bir doktora gidilmesi önerilir. Apse bu şekilde boşaltıldığında, hastada hemen iyileşme etkileri görülür. Ağrısı azalır, bölgedeki şişlikten kaynaklı basınç hissi azalır, ateş yükselmesi varsa düşer.

Kuyruk sokumu apse boşaltma için antibiyotik kullanımı da faydalı değildir. Antibiyotikler sadece apse boşaltıldıktan sonra bölgede enfeksiyon oluşmamasına yardımcı olur. Bu operasyon oldukça kolay yapılır. Bu nedenle korkmadan, çekinmeden kuyruk sokumu apse boşaltma işleminin yapılması sağlanamalıdır. Aksi halde apseyi tedavi edecek bir yöntem yoktur. Apsenin boşaltılmasından sonra da bölgenin tedavisi ihmal edilmemelidir. Buradaki doku hasarı yeniden apseye yol açabilir.
" } ] }