{ "title": "Kuyruk Sokumu Çatlağı", "image": "https://www.kuyruksokumu.gen.tr/images/Kuyruk-Sokumu-Catlagi-49.jpg", "date": "21.01.2024 03:57:07", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Kuyruk Sokumu Çatlağı, Toplumda çok sık görülen, kadınlarda erkeklere göre görülme sıklığı daha fazla olan, kişinin hayatını yaşanmaz hale getiren rahatsızlık türüdür. Genellikle yanlış oturma pozisyonu, ani bir hareketle kuyruk sokumunu zedelemek ya da kuyruk sokumunun üzerine düşmek gibi sebeplerden kaynaklanır. Yolculuk yapmak, yemek yemek, ofiste oturarak çalışmak, tv ya da bilgisayar izlemek kuyruk sokumu çatlağının izin vermediği hareketlerdir. İnsan bedeninde 33 tane omur bulunmaktadır ve kuyruk sokumu bu omurların en altındaki son parçadır. Leğen kemiğinin iç kısmındaki organların alttan desteklenmesini sağlayan en önemli kemiktir. Bu sebepten dolayı kuyruk sokumunda meydana gelen herhangi bir çatlak, kırık ve ezilme ciddi sağlık problemi yaratabilir.

Kuyruk Sokumu Çatlağı Neden Olur?

Ağır ve uzun süren antrenmanlar, ağır ve uzun süre yük taşınması, doğumdan sonra oluşan kalıtsal bozukluklar, sürekli yanlış oturmak gibi sebeplerden dolayı kuyruk sokumu çatlağı oluşmaktadır. Bunun dışında yapılan ani hareketlerde çatlağın oluşmasında önemlisi bir yere sahiptir. Kuyruk sokumu çatlağı, genellikle düşme esnasında ya da sonrasında oluşan ezikler, zedelenmeler kırıklar neticesinde de oluşmaktadır. Kişi düşmenin etkisiyle pozisyonunu değiştirmeden uzun bir süre hareketsiz kalabilir. Hareketsiz kaldığı o anda kuyruk sokumunda tahribat gerçekleştiyse, kuyruk sokumunda çok ağır bir sancı ya da ağrı hissedilir. Böyle bir durumda sert zeminin etkisiyle çatlak görülme riski yüksektir. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu oran azımsanmayacak kadar yüksektir öyle ki kadınlarda erkeklere nazaran 5 kat daha fazla görülür. Bunun sebebi kadınlarda peylisin adı verilen yapı, kuyruk sokumunu daha az korumakta bu da kuyruk sokumunda zedelenmelere neden olmaktadır. Diğer en önemli sebep ise kadınların doğum esnasında kuyruk sokumu zarar görebilir bu da çatlak ya da kırığa sebebiyet verir.

Kuyruk Sokumu Çatlağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuyruk sokumu çatlağı meydana geldiğinde, öncelikle teşhis edilebilmesi için özel testler yapılmalıdır. Klinik muayenenin yapılmasından sonra röntgen, grafiler ve gerek görülmesi durumunda manyetik rezonans tetkikleri hastadan istenebilir. Sintigrafide teşhis için gerekli tetkikler olarak teşhis konma sürecinde istenebilir. Bu tetkikler neticesinde hastaya teşhis konur. Bazı durumlarda kuyruk sokumu çatlağının hastaya verdiği ağrı kendiliğinden geçebilir. Hasta bunu iyileşmek olarak algılar ve verilen tedaviyi yarıda keser. Çatlağın kendi kendine iyileşmesi durumu, dikkat edilmediği taktirde ve tedavinin yarıda kesildiği durumlarda dahada kötü bir hal alır. Hastalığın tedavi süreci bu gibi etkenlerden dolayı uzar. Bu nedenden dolayı çatlağın olduğu yerdeki baskı ortadan kaldırılmalıdır. Enjeksiyonlar, verilen ilaçları ve sert zemine oturulmaması için doktorun verdiği, tıbbi yardımcı aletleri kullanılmalıdır.
" } ] }