{ "title": "Kuyruk Sokumu İltihabı", "image": "https://www.kuyruksokumu.gen.tr/images/Kuyruk-Sokumu-Iltihabi-79.jpg", "date": "19.01.2024 05:28:04", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Kuyruk Sokumu İltihabı; kuyruk sokumu omurgaların bitip kalçanın başladığı yerdir. Kuyruk sokumu iltihabı ise genellikle kıl dönmesinden kaynaklanır. Bu nedenden dolayı da kadınlardan çok erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Buda vücutlarında bulunan yoğun kılllardan kaynaklanmaktadır.

Kuyruk sokumu iltihabı nedenleri; kuyruk sokumu iltihaplanma nedenlerinin başında kıl dönmesi gelir. Daha sonra uzun süre hareket etmeden oturmak, fazla kilolar, hijyen koşullarının yetersiz olmasından kaynaklanan bir hastalıktır.

Kıl dönmesinin oluşma şekli ise kuyruk sokumundaki kılların yüzeye çıkmayıp ya da çıkamayıp derinin altında yerleşerek kıvrılır ve o bölgede büyümeye başlar. Bu da o bölgede yani kuyruk sokumu bölgesinde iltihaplanmaya neden olur.

Kuyruk sokumu iltihabı belirtisi; İltihaplanma oluşan bölgede kızarıklık, şişlik, arar ara şiddetli ağrılar, iltihap oluşan bölgeden sarı renkte bir akıntının gelmesi, kötü koku, kuyruk sokumundaki iltihaplı bölgede elle hissedilebilir sert bir doku. Ayrıca kuyruk sokumu iltihaplanması tedavi edilmez ise ilerler ve ateş, terleme, titreme, bulantı ve kusma gibi belirtiler oluşur.

Kuyruk sokumu iltihabı tedavisi; kuyruk sokumunda yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden biri var ise mutlaka doktora gidip muayene olunmalıdır. Çünkü zamanında müdahale edilmez ise iltihap tüm vücuda yayılarak daha ciddi sorunlara sebep olur. Ayrıca kuyruk sokumunun tedavisi genellikle cerrahi müdahaledir. Ancak başlangıç aşamasında ise doktor öncelikle kıl dönen bölgeyi temizleyerek içindeki iltihabı boşaltır. Bu iltihabı boşaltırken de hijyen kurallarına uyulmalıdır. Çünkü kuyruk sokumundaki iltihap boşaltırken tekrar enfeksiyon kapıp iltihaplanabilir.

Ancak kuyruk sokumundaki iltihaplanmasında kıl içe doğru gömülmüş ve kıvrılmış ise yine iltihap boşaltılır ve daha sonra cerrahi müdahale ile kıl kökünden çıkartılır. Daha sonra yani cerrahi işlemden sonra hastaya ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca kuyruk sokumu iltihabı olan kişi cerrahi müdahaleden sonra da o bölgeyi temiz ve kuru tutmaya özen göstermelidir.
" } ] }