{ "title": "Kuyruk Sokumu Kemiği Ağrısı", "image": "https://www.kuyruksokumu.gen.tr/images/kuyruk-sokumu-kemigi-agrisi-221.jpg", "date": "21.01.2024 01:20:43", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "
Kuyruk Sokumu Kemiği Ağrısı: Omuriliğin bittiği noktaya kuyruk sokumu denir. Oradaki kemiğin yüksek olmasından ve kalça çizgisinden dolayı bir boşluk oluşur. Kuyruk sokumu kemiği ağrılarına Koksigodini denir. Kişilerde çok ağrıya neden olmaz. Ender olarak şiddetli ağrılar görülür. Tolumda sıkça görülen bu ağrılar sürekli hale geldiğinde insanın yaşam kalitesini düşürür. Özellikle kadınlarda görülen bu tarz şikâyetler, ağır yük kaldırmak, dolaşım bozuklukları, ağır egzersiz yapmak, doğum anormallikleri, eklem iltihabı gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Bel bölgenizdeki ağrı, iskelet sisteminiz ve omurgamızdan kaynaklanmıyorsa, neden kuyruk sokumu olabiliyor. Hormonsal değişimlerden kaynaklı, en fazla hamile kadınları etkiliyor. Ağrının doğru teşhisi uzmanlık alanı gerektiriyor.

Kuyruk Sokumu Kemiği Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Kuyruk sokumu kemiği ağrılarının en önemli belirtisi huzursuzluk verecek derecede ağrıdır. Hasta tam yerini tarif edemeyebilir ancak şiddetli ağrı çok ender görülür. Ağrılara her yaşta ve kadın erkek fark etmeksizin görülebilir. Ancak kadınlarda erkeklere göre 5 kat fazla görülmektedir. Bunun sebebi kadınların leğen kemiği yapısı, kuyruk sokumunu korunmasız bırakır bundan dolayı kadınlar bu rahatsızlığa daha yatkındır.

Kuyruk sokumunun etrafında derin ağrı hissedilmesi, kuyruk sokumuna parmak ucuyla dokunulduğunda hassasiyet, bacakta keskin ağrı, dışkılama sonrasında ve öncesinde ağrı, oturma sırasında güçlük çekmek ve ağrı, cinsel birleşme esnasında o bölgede ağrı, kadınlarda adet döneminde o bölgede ağrı görülebilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısının Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu süreçteki en büyük ayrıntı, altta yatan sebeplerin iyi araştırılmasıdır. Uzmanın gerekli gördüğü durumlarda, röntgen, manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi ve kolonoskopi yapılması gerekebilir. Çoğu hasta, kuyruk sokumu kemiği ağrısını bıçak saplanması olarak tarif ediyor. Öncelikle tam teşekkülü şekilde omurga muayenesi yapılmalı daha sonra kalça eklemleri ve kasıkta kemiklerin girdiği bölümler kontrol edilmeli. Bu araştırma sonucunda, hiçbir veri elde edilememiş ise kuyruk sokumu ağrısı teyit ediliyor. Bundan sonraki aşamada hastanın duruşu, oturuşu, kalkışı, hareketleri inceleniyor.

Peki kuyruk sokumu kemiği ağrısının tedavisi nasıl yapılıyor?

Üç boyutlu tomografi alındıktan sonra, küçük milimetrelik enjeksiyonlarla o bölgedeki ödem alınıyor. Bu yöntemle hastaların%80'e yakını iyileşiyor, iyileşmeyen hasta grubu ise el ile tedavi ediliyor. Bu iki yöntemle de rahatlatmayan hastalara cerrahi müdahale uygulanıyor.
" } ] }