{ "title": "Kuyruk Sokumu Kırığı", "image": "https://www.kuyruksokumu.gen.tr/images/Kuyruk-Sokumu-Kirigi-18.png", "date": "21.01.2024 18:49:00", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kuyruk Sokumu Kırığı, Vücut için oldukça önemli bir yapı olan kuyruk sokumu, oldukça hassas bir yapıya sahip olmasından dolayı kırılmalara karşı açıktır. 3 kemiği birbirine bağlayan ve oldukça ince ve kırılgan yapısı olan kuyruk sokumu bu nedenle çarpma ve düşmelere karşı zarar görür. Kuyruk sokumu kemiğinde en yaygın görülen problemlerden biri kuyruk sokumu kırığıdır. Kuyruk sokumu kırığı çoğunlukla kalça üzerine düşme veya kuyruk sokumuna direkt alınan darbeler sonucu ortaya çıkar. Bu durumda kuyruk sokumunun en uç kısmında bulunan kemik yapısı kırılabilir ya da yumuşak dokuda zedelenmeler ortaya çıkabilir.

Kuyruk sokumu kırığı, kişide oldukça şiddetli ağrıların yaşanmasına neden olur. Kişinin günlük hayatını oldukça olumsuz yönde etkileyen bu ağrılar kesinlikle vakit kaybetmeden Uzman bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa kuyruk sokumu kırığının iyileşmesi de o kadar erken zamanda olur. Bu nedenle kuyruk sokumunda hissedilen ağrıların kuyruk sokumu kırığı belirtisi olabileceği düşünülerek doktora başvurmakta fayda vardır.

Kuyruk sokumu kırığı belirtileri, kuyruk sokumu kırığı sık karşılaşılan bir problem olması nedeniyle tespit edilmesi oldukça kolaydır. Kişi otururken zorluk yaşıyorsa ve kuyruk sokumunda şiddetli ağrılar varsa yürürken ve Adım atmakta sıkıntı yaşıyorsa bu durum kuyruk sokumu kırığı belirtisi olabilir. Kuyruk sokumu kırığı bazı kişilerde mide bulantısı ve ishal gibi durumların yanı sıra dışkılamada problem yaşanması gibi durumlarda görülebilir. Kuyruk sokumu kırığı olan hastalar uyurken sağa veya sola yatma da zorluk çeker ve kuyruk sokumunda hissettiği ağrıları zamanla sırt ve bel bölgesinde de hissedebilir. Kuyruk sokumu kırığı belirtileri arasında bunların yanı sıra vücudun hareket etmesinde birtakım aksaklık yaşanmaması ve kuyruk sokumunun vücudun dengede durması için oldukça önemli bir yapı olması nedeniyle düz yolda aynı hizada yürümede sıkıntısı da görülebilir.

Kuyruk sokumu kırığı risk faktörleri, yaşlılık, osteoporoz, kalsiyum ve D vitamini gibi vitamin eksiklikleri, kayak, buz pateni gibi düşme riski olan sporların yapılması, vücutta kas kaybı yaşanması, kuyruk sokumuna uygulanan şiddet, birtakım konjenital kemik hastalıkları gibi durumlar kuyruk sokumu kırığı için risk faktörleri oluşturur. Bu risk faktörlerini engellemek için kasların kuvvetlendirilmesini sağlayacak birtakım egzersizler yapılabileceği gibi vitamin eksiklikleri giderilebilir.

Kuyruk sokumu kırığı tedavisi, kuyruk sokumu kırığında kuyruk sokumunun alçıya alınma ihtimali olmaması bakımından kendi kendine iyileşir gerekir. Ancak bu durumda enfeksiyon oluşması ve enfeksiyonun diğer dokulara zarar vermemesi bakımından kişinin ağır hareketler yapmaktan kaçınması, sabit kalmaya özen göstermesi ve bu bölgeyi darbelere karşı koruması oldukça önem taşır. Kuyruk sokumu kırığında aynı zamanda yatak istirahati de oldukça önemlidir. Hastalara genellikle 3 hafta yatak istirahati önerilir ve sert zemine oturmaması tavsiye edilir. Aynı zamanda hastanın ağrılarının azalması için antienflamatuvar ve analjezik ilaçlar ve ağrı kesici enfeksiyonlar da tedavi yöntemleri arasındadır. Konservatif tedavi kuyruk sokumu kırığında oldukça başarı gösterir. Kuyruk sokumu kırığı tedavisinde ameliyat en son çare olarak görülür. Ancak bu tedavi yöntemlerine karşılık hasta da ortaya çıkan belirtiler hala devam ediyorsa cerrahi müdahale uygulanabilir.
" } ] }