{ "title": "Kuyruk Sokumu", "image": "https://www.kuyruksokumu.gen.tr/images/Kuyruk-Sokumu-68.jpg", "date": "19.01.2024 12:18:04", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Kuyruk Sokumu, Vücudumuz sırt bölgesinde bulunan omuriliği oluşturan omurların son bitiş noktasında bulunan tek parçasıdır. Bu bölgede kemiğin yüksek oluşundan ve kalça ortasında bulunan çizgiden oluşturmasından dolayı bir boşluk bulunur. Bu nedenle bu bölgede omurga kemiği de içeriye doğru bir eğim oluşturur. Kuyruk sokumu insan vücudunda 4 kemiğin bir araya gelerek insan vücudunun ayakları üzerinde durabilmesi ve yürüyebilmesi için birbiri ile kaynaştığı bölgeye kuyruk sokumu denir. Kuyruk sokumu düşmelerde, kalçaya darbe almalarda, şiddetli ağrılara ve çatlamalara neden olabilir. Bu nedenle vücudumuzun en hassas olduğu kemik yapılarından biridir. Kadınlarda bulunan kuyruk sokumu erkeklerde bulunan kuyruk sokumundan daha korumasızdır. Bunun nedeni ise kadınlarda bulunan leğen kemiği pelvis bölgesi açık olmasından dolayı kuyruk sokumu daha savunmasız ve korumasız bırakmasından dolayı kaynaklanır.

Kuyruk Sokumu Rahatsızlıkları

Kuyruk Sokumu Ağrısı: Kuyruk Sokumu ağrılarının genel adına Koksigodini denir. Uzun süre hareketsiz kalan masa başında çalışan kişilerde, obez hastalarında, ani düşmelerde, ağız egzersizlerde, fiziksel aktivitelerde, doğumlarda, eklem iltihaplarının oluşmasında, çarpmalarda, kemik haslalıklarında ve vücudun dolaşım bozukluklarında kuyruk sokumu ağrıları meydana gelir. Kuyruk sokumu ağrıları yavaş yavaş belirti gösterdiği gibi, ani şiddetli ağrılar olarak da kendini gösterir. Kuyruk sokumu ağrıları hemen hemen her yaşta görülebilir. Hamilelik döneminde bebeğin vücuda vermiş olduğu baskı nedeni ile hamile olan kadının ani yapmış olduğu hareketlerde kuyruk sokumuna ağrı saplanabilir. Bunun dışında adet dönemlerinde de kuyruk sokumu ağrıları meydana gelir. Kuyruk sokumu ağrıları basit gibi görünse de aslında dikkate alınması gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kuyruk sokumu ağrılarında mutlaka Uzman bir doktora başvurarak gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Yapılan tetkilerde bilgisayarlı tomografi, kolonoskopi tanı, direkt röntgen ve manyetik rezonans inceleme gerekebilir.

Kuyruk Sokumu Eğriliği: Kuyruk sokumu eğriliği nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kuyruk bölgesinde bulunan kemiklerde farklı birtakım nedenlerden dolayı kuyruk sokumu eğriliği ortaya çıkmaktadır. Kimi zaman oturuş bozukluklarından kaynaklanan kuyruk sokumu eğriliğine neden olan birçok durum vardır. Başlangıçlarda ciddi bir problemmiş gibi görünmese de erken tedavi edilmediği zaman ilerleyen zamanlarda sakatlık problemleri ile karışı karşıya kalınabilir. Yetişkinlerde görülen kuyruk sokumu eğriliği, çok sık olmasa da çocuklarda da görülebilir. Bazen doğuştan kuyruk sokumu eğriliği de meydana gelmiş olabilir. Kuyruk sokumu eğriliği çok şiddetli ağrılara neden olduğundan dolayı bir an önce tedavi altına alınması gerekir. Kuyruk sokumu, insan vücudunda oldukça küçük bir parçadan oluşmasına rağmen, insan vücudunun duruş pozisyonunu sağlanmasında oldukça önemlidir. Kuyruk sokumu eğriliği, çoğu zaman kalçaya alınan ağır bir darbe sonucu kuyruk bölgesinde eğriliğe neden olur. Trafik kazası, iş kazası ve ağır çarpmalar sonucu bu eğrilik meydana gelebilir. Özellikle çalışma koşulları nedeni ile ağır işlerde çalışan kişilerin kuyruk sokumu eğriliğine neden olmaktadır.

Kuyruk Sokumu Çatlağı: Ağır yük taşımak veya kuyruk sokumuna ağır darbe almak kuyruk sokumu çatlağına neden olabileceği gibi, doğuştan da kuyruk sokumu çatlağı ile karşı karşıya kalabilmek mümkündür. Kuyruk sokumu kadınlarda pelvis bölgesinde yer almasından dolayı daha savunmasız olması nedeni ile kuyruk sokumu çatlağı kadınlarda daha sıklık ile karşılaşılır. İnsan hayatını oldukça olumsuz etkileyen kuyruk sokumu çatlağı, kişinin oturmasını, kalkmasını ve uzanmasını etkileyerek şiddetli ağrılara neden olur. Kuyruk sokumu çatlağı, şiddetli ve dayanılmaz derecede ağrılara neden olduğundan vakit kaybedilmeden Uzman bir doktora başvurularak tedavi altına alınması gerekir. Kuyruk sokumu çatlağının kendiliğinden geçmesinin imkânı yoktur. Tedavi ile geçme imkânı olmadığından cerrahi bir müdahale şarttır. Yapılan gerekli tetkikler ve klinik muayene sonucunda gerekli grafiler ve manyetik rezonans görüntüleme yapılarak sintigrafi tetkikleri yapılarak gerçek tanı ortaya koyulmalıdır. Kuyruk sokumu çatlağının tedavi süresi oldukça uzundur. Bunun için kuyruk sokumunda oluşan çatlağın oluştuğu bölge iyi tespit edilerek gerekli müdahale erken yapılmalıdır. Problemin oluştuğu bölgedeki baskıyı azaltmak tedavi sürecini kısaltır. Kuyruk sokumu çatlağı olan kişiler tedaviden sonra sert olan zeminlerde oturmamalı ve ağır egzersizlerden ve ağır sporlardan uzak durmalıdır. Yapılan ihmaller kuyruk sokumu çatlağının tekrar oluşmasına neden olmaktadır.

" } ] }