Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Ağrısı
12 Temmuz 2024

Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Ağrısı


Düşme sonucu kuyruk sokumu ağrısı, hemen hemen herkesin hayatı boyunca en az bir kez karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Özellikle karlı ve buzlu bölgelerde yaşayan insanların daha sık maruz kaldığı bu durumun tanısı ve teşhisi oldukça kolaydır. Düşme sonucu yaşanan travma ve darbeler sonucu kırık ve çatlaklar oluştuğundan, röntgen gibi görüntüleme cihazları ile rahalıkla tespit edilebilir.

Görüntüleme Yöntemleri

Düşme sonucu kuyruk sokumu ağrısı bazen röntgen cihazı ile görülemeyen bir çatlak ya da kırık sonucu oluşabilir. Bu durumda daha etkili görüntüleme yöntemleri olan MR ve Tomografi gibi gelişmiş sistemler kullanılır.

Farklı Yaş Gruplarında Kuyruk Sokumu Ağrısı

Düşme sonucu kuyruk sokumu ağrısı bazen bayılmalar nedeniyle hasta tarafından anlaşılmayabilir. Bu durumda durum değerlendirmesinin buna göre yapılması gerekir. Ayrıca, düşme sonucu kuyruk sokumu ağrısı çeken kişi bebek olduğunda, bebek durumunu anlatamayacağı için değerlendirme sırasında kuyruk sokumu ağrısı düşünülmelidir. İstisnai bu iki durum haricinde, erken tanı ve teşhis rahatsızlığın atlatılmasında önemlidir.

Erken Tanı ve Belirtiler

Düşme sonucu kuyruk sokumu ağrısı genellikle ayakların ikisi birden öne doğru kayması nedeniyle popo üzerine sert bir şekilde oturulması ile meydana gelir. Bu gibi durumlar ev içinde banyo, tuvalet gibi ıslak zeminlerde daha çok meydana gelirken, dışarıda ise başta araba yıkama yerleri olmak üzere, buzlu zeminler ve diğer ıslak zeminlerde meydana gelir.

Kuyruk sokumu bölgesinde hasar olup olmadığını anlamak için şu belirtiler gözlemlenmelidir:
  • Yürüme ve koşma esnasında ağrının artması
  • Yürürken zorlanma
  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Yatarken kuyruk sokumunda batmalar
  • Ayağın yukarı kaldırılmasında ağrının artması
  • Yürürken ve yatarken bel, sırt vb. bölgelerde ağrı oluşması
  • Oturma sırasında ağrının artması

Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi

Düşmenin meydana gelmesi ile ayaklarda, kalçada, bel ve çevresi ile kuyruk sokumunda ağrılar ve morarmalar meydana gelir. Düşmenin gerçekleştiği anda yapılması gereken ilk şey, yere çarpan bölgeye buz tedavisi uygulamaktır. Bu uygulama, beşer dakikalık aralarla yapılarak morarmanın önüne geçilir. İlk yardımdan sonra genel olarak birkaç haftalık istirahatten sonra kırık ya da çatlaklar iyileşmektedir.

Bunun haricinde yapılacak işlem ise başta karaciğer ve diğer et ürünleri olmak üzere iyi beslenmektir. Kazanın oluşumundan sonra geçmeyen ve ilerleyen ağrılar için hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Önleyici Tedbirler

Düşme sonucu kuyruk sokumu ağrısını önlemek için alınabilecek bazı tedbirler şunlardır:
  • Islak zeminlerde dikkatli yürümek
  • Kaygan zeminler için uygun ayakkabılar giymek
  • Evde banyo ve tuvalet gibi ıslak zeminlerde kaymaz paspaslar kullanmak
  • Karlı ve buzlu havalarda dikkatli yürümek ve mümkünse destek almak

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Öklü

12 Temmuz 2024 Cuma

Düştükten sonra kuyruk sokumumda şiddetli bir ağrı hissettim ve yürürken zorlanıyorum. Acaba kırık ya da çatlak olabilir mi? Hangi görüntüleme yöntemlerini kullanmam gerekir? Ayrıca, bu ağrının geçmesi için ne gibi tedbirler alabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Öklü,

Yaşadığın sürekli ve şiddetli ağrı, kırık veya çatlak ihtimalini gündeme getirebilir. Bu gibi durumlarda kesin tanı koymak için bir sağlık profesyoneline danışman önemlidir. Genellikle röntgen veya MR (manyetik rezonans) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılarak daha net bir tanı koyulabilir.

Ağrının hafifletilmesi için, öncelikle dinlenmek ve kuyruk sokumunu zorlayacak hareketlerden kaçınmak önerilir. Buz uygulamak, ağrı kesici ilaçlar kullanmak ve yumuşak yastıklarla oturmak da rahatlama sağlayabilir. Ancak, bu önerilerin geçici çözümler olduğunu ve kesinlikle bir doktora görünmen gerektiğini unutma. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuyruk Sokumu Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk Sokumu Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk Sokumu Kisti Nedir?

Kuyruk Sokumu Kisti Nedir?

Kuyruk Sokumu Kemiği Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk Sokumu Kemiği Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk Sokumu Rahatsızlıkları

Kuyruk Sokumu Rahatsızlıkları

Kuyruk Sokumu Delik Nedenleri?

Kuyruk Sokumu Delik Nedenleri?